Tarta z malinami, jabłkiem, cydrem oraz chipsem czekoladowym z granolą autorstwa Julii Mielcarskiej zwyciężyła w konkursie na najlepsze danie z jabłkiem zorganizowanym w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach.
– To danie to przypadek, receptura tworzyła się w zasadzie w czasie gotowania – śmiała się uczennica II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, która pokonała dziś dziesiątkę kolegów i koleżanek.
Zwycięskie danie ujęło jury wielością tekstur i smaków łączących delikatną słodkość z kwaskowatością.
Wśród 11 dań aż 10 to były desery. Jedyne danie wytrawne: rolada z piersi z kurczaka w panierce z sezamu nadziewana szpinakiem, serem i musem jabłkowym zdobyła drugie miejsce. Jego autorem był Fabian Nicpoń, trzecie miejsce zajęła Martyna Sowa ze swoją tartą z budyniem waniliowym i jabłkami.
– Smakowało mi wszystko, ale ciasta francuskiego samodzielnie na konkursie bym się nie odważyła zrobić – nie kryła uznania dla deseru przygotowanego przez Natalię Szeligę Jolanta Tuszyńska, zastępca burmistrza Tarnowskich Gór ds. społecznych. Natalia zrobiła gwiazdkę z ciasta francuskiego z dodatkiem jabłka i rodzynek.
Wśród pozostałych deserów znalazły się jabłko nadziewane i pieczone, sypki jabłecznik z kaszą manną oraz kilka rodzajów tart.
Laureaci konkursu otrzymali dziś nagrody w postaci albumów, gadżetów oraz biletów do Zabytkowej Kopalni Srebra. W niedzielę w czasie Wyborów Pięknej z Rept dostaną jeszcze sadzonki tarnogórskiej jabłoni.
Dania oceniało jury w składzie: Grzegorz Bien finalista programu MasterChef TVN, Stanisław Karcz – wiceprezes Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Tarnogórskiej i doświadczony restaurator, Jolanta Tuszyńska wiceburmistrz Tarnowskich Gór ds. społecznych, Tomasz Respondek – dyrektor szkoły oraz Mariusz Jarzombek z Urzędu Miejskiego .
W sobotę druga odsłona rywalizacji – tym razem w konkursie oceniane będą dania z kaczki oraz szarlotki przygotowane przez tarnogórskich restauratorów.